skip to Main Content
  حمایت
بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان
  • بنیاد توسعه کارآفرینی در یک نگاه
    • درباره
    • تاریخچه و اساسنامه
    • اهداف و ارزش‌ها
    • طرح‌های جاری
    • نهادهای‌همراه
    • در آینه رسانه‌ها
    • تیم بنیاد
    • اخبار بنیاد
  • به بنیاد بپیوندیم
    • حمایت از پروژه‌ها
    • همکاری داوطلبانه
  • پروژه‌های بنیاد
    • توسعه جامعه محلی
    • توان‌افزایی جوانان
    • اتاق کارآفرینی مدارس
    • کارستان
    • تسهیلگران معیشت
    • توسعه فردی اجتماعی
    • طرح‌های مطالعاتی
    • امور بین‌الملل
  • تماس باما
  • EN
Open Mobile Menu
گزارش: حمایت‌های موجود از کسب و کارهای کوچک و متوسط در شرایط شیوع کوئید-۱۹ در سایر کشورها

گزارش: حمایت‌های موجود از کسب و کارهای کوچک و متوسط در شرایط شیوع کوئید-۱۹ در سایر کشورها

  • ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹

تهیه شده در: بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان

گردآوری: مرضیه محمودی، کارشناس امور بین‌الملل در بنیاد توسعه کارآفرینی

بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان به عنوان یکی از اعضای شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه در شرایط بحران کرونا اقدام به تولید گزارشی برای کمک به کاهش آسیب کرونا به اجتماع کرده‌است. این گزارش با عنوان «حمایت‌های موجود از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در شرایط کوئید-۱۹ در سایر کشورها» به شبکه ملی موسسات نیکوکاری ارائه شده‌است.

بنیاد توسعه کارآفرینی امید دارد که این گزارش بتواند در شبکه کمک (کارگروه مهار کرونا) مورد استفاده قرار گیرد.

مطالب‌های موجود در این گزارش و نمونه‌های مورد بین‌المللی اشاره شده در فهرست زیر قرار می‌گیرند:

 

تاثیر بحران کرونا بر روی کسب و کارهای کوچک و متوسط

کمک‌های دولتی برای کمک به کسب‌وکارها

سازمان‌های مردم‌نهاد در بحران کرونا

کمک‌های حمایتی سازمان‌های مردم‌نهاد و استفاده از نیروهای داوطلب

همکاری شبکه‌ای سازمان‌های مردم‌نهاد

آموزش‌های آنلاین رایگان و پلتفرم‌هایی که برای آموزش و راهنمایی صاحبان کسب و کارها راه‌اندازی شده‌اند

کمک شرکت‌های بزرگ به کسب‌وکارهای کوچک در بحران کرونا

شبکه‌های ایجاد شده برای حمایت از صاحبان کسب و کار

 

این گزارش را با کلیک بر لینک زیر دانلود کنید:

حمایت‌های وجود از کسب و کارهای کوچک و متوسط در شرایط شیوع کوئید-۱۹ در سایر کشورها

درباره شبکه ملی موسسات نیکوکاری:

شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه مجوعه‌ای متنوع از سازمان‌های مردم‌نهاد است و برای توسعه ظرفیت و توانمندسازی اعضاء، ارتقا سطح تعامل و همکاری بین آنها، و یکپارچه‌سازی و تثبیت نقش و جایگاه مدنی‌شان می‌کوشد.

به اشتراک بگذارید
  • Tweet
  • Share
  • Email
درباره بنیاد

بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان سازمانی مردم‌نهاد، مستقل، و غیرانتفاعی است که از سال ۱۳۸۴ با هدف ترویج و توسعه کسب‌وکار و کارآفرینی در بین زنان، جوانان، نوجوانان و سازمان‌های مردم‌نهاد محلی، و نهادسازی در گستره جغرافیایی ایران با اولویت ترجیحی مناطق کم‌برخوردار (به خصوص سیستان و بلوچستان، خوزستان، و خراسان جنوبی) فعالیت می‌کند. رویکردهای کلیدی بنیاد برای انجام این ماموریت توانمندسازی، تسهیل‌گری و حمایت‌گری است. بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان برای تحقق این ماموریت از طریق آموزش، پژوهش، مشاوره و ترویج عمل می‌کند. 

باهم، به خلق جمعی زندگی امیدوار باشیم،

به پیشواز آینده می‌رویم.

آخرین اخبار
  • «گروه نگین» و مفهوم مدرن «شبه خانواده» ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
  • چند دقیقه با معضلات جذب و نگهداشت نیروی داوطلب ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
  • به مناسبت روز اسناد ملی: اولین سازمان مردم نهاد ایران و تجربه توان‌افزایی ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
  • بنیاد، آموزش مدرن و معلمانی دغدغه‌مند ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
  • یادداشت بنیاد توسعه کارآفرینی به مناسبت روز جهانی کارگر: زنان، کارگران متشکل و توسعه اجتماعی ۰۶ اردیبهشت ۱۳۹۹
  • previous post: بنیاد در فروردین
  • next post: بنیاد در اردیبهشت
تماس با ما

شماره‌های تماس: ۰۲۱۸۸۵۱۴۵۱۸ الی ۲۰
شماره تلگرام و واتس‌اپ بنیاد: ۰۹۳۷۷۷۲۴۲۱۰
ایمیل بنیاد: info@foundationed.ir
آدرس بنیاد: تهران، خیابان قائم‌مقام فراهانی، کوچه دهم، پلاک ۲۴، طبقه ۳، واحد ۱۳

▫️
🔷ابتدای اردیبهشت ۱۴۰۱، بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان طی نشستی از آخرین کتابی که به کوشش فعالان و کارشناسان این بنیاد تألیف و تدوین شده است، رونمایی کرد. کتاب «جذب و نگهداشت سرمایه انسانی داوطلب در سازمان‌های مردم‌نهاد» براساس پژوهشی که در سال ۱۳۹۱ انجام گرفته و با تهیه بیش از ۸۰ مصاحبه عمیق از مدیران و داوطلبان ۱۵ سازمان مردم‌نهاد، تدوین شده است و به چالش‌های مربوط به حوزه ترغیب و تعامل با داوطلبان پرداخته است.

در نشست رونمایی از این کتاب، مدیران، فعالان، مشاوران و داوطلبان سازمان‌های مردم‌نهاد مختلفی حضور داشتند که در خلال آن در رابطه با موضوع کتاب، صحبت کردند. بنیاد هم‌زی با سه تن از این فعالان، گفت‌وگویی تصویری انجام داده است و از آن‌ها پرسیده که طی این سال‌ها، ویژگی‌های مربوط به جذب و نگهداشت نیروهای داوطلب چه تغییراتی کرده است؟

🌱لطفا این پست را به اشتراک بگذارید.

#بنیاد_توسعه_کارآفرینی
#هم_زی
#سمن
#ان_جی_او
#کار_داوطلبانه
#داوطلب

همراه جوامع محلی در توان‌افزایی اجتماعی اقتصادی در مسیر توسعه پایدار
▫️
🔷به مناسبت روز اسناد ملی: اولین سازمان مردم نهاد ایران و تجربه توان‌افزایی

۱۹ اردیبهشت، زادروز شیخ کلینی، به نام روز اسناد ملی نام‌گذاری شده است. اسناد ملی و میراث مکتوب مجموعه‌ای از اندیشه‌ها، ارزش‌ها، فرهنگ و تغییر و تحولات ملت‌ها هستند که بخش بزرگی از گذشته را بازگو می‌کنند. هر یک از آثار مکتوب، سند اندیشه و خط‌مشی و سیر تحولات گذشتگان در بستر شرایط اقتصادی، فرهنگی و سیاسی آن کشور است که به آیندگان واگذار می‌شود و پشتوانه اصالت تاریخ و بالندگی ملی است.

با رجوع به مجموعه اسناد ملی ایران که عمر آن به دوران هخامنشیان می‌رسد، می‌توانیم اثری از اولین سازمان مردم نهاد در تاریخ ایران یافت.

با این حال، اولین نهاد غیرانتفاعی به سبک و سیاق امروزی را می‌توان در تبریز ۱۳ هجری شمسی جست. در دوران مشروطه، خیریه‌های بسیاری با الگوبرداری از آنچه در جوامع توسعه‌یافته دیده می‌شد، شکل گرفت.

مؤسسه خیریه تبریز در ۲۱ محرم سال ۱۳۳۵ هجری قمری (مصادف با ۲۵ آبان ماه سال ۱۲۹۵ هجری شمسی) توسط ۱۵ نفر متشکل از اشخاص خوش‌نام و خیّر شهر تبریز تأسیس شده که در اسناد و مدارک باقیمانده از آن زمان در موسسه و آرشیو (گنجینه اسناد ملی) از این اشخاص به عنوان اعضای مؤسس نام برده شده است. این خیریه به مرور گسترشی چشم‌گیر داشت و بسیاری از خیرین منطقه آذربایجان به آن اضافه شدند.

خیریه تبریز البته تنها وظیفه ارسال کمک مالی و غذا و پوشاک برای مستضعفان را برای خود قائل نبود و پروژه‌ای موفق در حوزه توان‌افزایی نیز پیش برد...

📎 متن کامل این گزارش را در سایت بنیاد بخوانید.

🌱لطفا این پست را به اشتراک بگذارید.

#بنیاد_توسعه_کارآفرینی
#هم_زی
#سمن
#ان_جی_او

همراه جوامع محلی در توان‌افزایی اجتماعی اقتصادی در مسیر توسعه پایدار
▫️ یکی از معلمانی که به یقی ▫️
یکی از معلمانی که به یقین، نام او در روز معلم در ذهن بنیادی‌ها  نقش می‌بندد، فیروزه صابر است.

فیروزه صابر معلمی سخت کوش و مهربان ، سخت‌گیر و صمیمی است که کار کردن با او اصلاً ساده نیست اما این تجربه کارکردن شاخص‌هایی را در همه ما تقویت کرده است.

- ما باهم گفتگو می‌کنیم و همدیگر را نقد می‌کنیم.
- فعالیت‌هایمان را ارزیابی  می‌کنیم  و علاوه بر نقاط قوت نقاط  قابل بهبود را هم می‌بینیم .
- جسارت اعتراف به اشتباهاتمان راداریم و برای تکرار نشدنش در تلاشیم.
- به همدیگر و فضای کاری‌مان متعهدیم.

فیروزه صابر همان رفیقی است که معلم است و تسهیلگری است که همراه ماست،  هرچند بعضی وقت ها  از او فاصله می‌گیریم و نقدش می‌کنیم اما برایمان همیشه  درس آموز است.
معلم عزیزمان روزت مبارک

#بنیاد_توسعه_کارآفرینی
#هم_زی
#روز_معلم
#زنان

🌱همراه جوامع محلی در توان‌افزایی اجتماعی اقتصادی در مسیر توسعه پایدار
▫️ توان‌افزایی جمعی اقتصا ▫️
توان‌افزایی جمعی اقتصادی و اجتماعی زنان در جوامع محلی؛ این بهترین مشروح برای توصیف فعالیت‌های بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان (هم‌زی) است. بنیاد هم‌زی با پیگیری روش توان‌افزایی و با نگرش جماعت‌گرایانه قصد دارد تا زنان را در جوامع محلی، به خصوص در جوامعی که با آسیب‌های اجتماعی بسیاری دست‌وپنجه نرم می‌کند، به سطحی از توانمندی اقتصادی و اجتماعی برساند تا این زنان بتوانند به‌صورت جمعی برای راه‌اندازی کسب‌وکار خود تواناتر از قبل بشوند و این‌گونه چرخ اقتصاد خانواده در این مناطق بچرخد و هم از منظر اجتماعی بتوانند نقش شهروندی خود را ایفا کنند. این هدف کلان بنیاد برای فعالیت در جوامع محلی است اما فعالیت بنیاد به نتایجی فراتر از هدف کلان خود هم منتج شده است.

بنیاد در مسیر نیل به اهدافش، از حضور مدرسان و معلمان با دانش و توانمندی بهره برده است که بی چشم‌داشت مادی، وقت و علم خود را صرف بهبود زیست اقتصادی و اجتماعی زنان در مناطق کم‌تر برخوردار کرده‌اند، معلمانی که در کنار توان‌افزایی نیروهای تسهیلگر و ستادی بنیاد و همین‌طور زنان حاضر در جوامع محلی، متدهای مدرن آموزش را هم مشق کرده‌اند، متدها و روش‌هایی که در سطح دنیا و حتی در کشورهای توسعه‌یافته نیز به عنوان آموزش آلترناتیو در کنار شیوه آموزش سنتی که هنوز مسلط است، مطرح هستند و در واقع، متدهایی بسیار مدرن به حساب می‌آیند. آموزش گروهی که طی آن افراد مختلف می‌توانند با محوریت مدرس، با هم ارتباط بگیرند و به رشد یکدیگر کمک کنند، یکی از این روش‌ها است. آموزش غیر وابسته نیز نوعی از آموزش است که موجب می‌شود تا افراد در کنار فراگیری موضوعات مطروحه در کارگاه‌ها و کلاس‌های جمعی، حوزه علاقه و توانمندی خود را کشف کرده و با نظارت مدرس، دانش خود را در آن حوزه عمیق کنند. ترکیبی از روش‌های فوق، آن‌چیزی است که مدرسان بنیاد از آن در هر دو بستر آموزش حضوری و استفاده از بستر آنلاین بهره می‌برند و این‌گونه، فارغ از توانمند کردن نیروهای بنیاد، تسهیلگران و جامعه هدف پروژه‌های بنیاد، به بسط و گسترش انواع آموزش‌های مدرن در ایران نیز کمک می‌کنند.

این مسیر آموزشی که توسط بنیاد پیموده شده است به هیچ وجه ممکن نبود مگر با کمک و حضور فعالانه معلمانی که دغدغه ایران، پررنگ‌ترین نقطه اشتراک میان آن‌هاست.

ما از طرف بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان (هم‌زی) روز معلم را به ایشان تبریک می‌گوییم.

لطفا این پست را به اشتراک بگذارید.

#بنیاد_توسعه_کارآفرینی
#هم_زی
#روز_معلم
#زنان

همراه جوامع محلی در توان‌افزایی اجتماعی اقتصادی در مسیر توسعه پایدار
▫️ 🔶یادداشت بنیاد توسعه ک ▫️
🔶یادداشت بنیاد توسعه کارآفرینی به مناسبت روز جهانی کارگر: زنان، کارگران متشکل و توسعه اجتماعی

«جماعت‌گرایی» یکی از واژگان تخصصی در شعاع لغات «بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان (هم‌زی)» است. زیست جماعت‌گرا زیستی است که طی آن هم‌سازی و سازگاری را به وجود می‌آید. این نوع زیست، منجر به شکل‌گیری نظمی اجتماعی می‌شود و نهادهای مدنی خرد و کلان، در پیوند با خواسته‌ها، نیازها و مطالبات جمعی، از دل این نظام متولد می‌شوند. ساخت سازمان‌های کارگری نیز از همین الگو پیروی می‌کند.

جنبه معیشتیِ لزوم شکل‌گیری نهادهای کارگری قوی در درون کشور ما آنجایی بیشتر به چشم می‌آید که بدانیم حدود ۹۵ درصد از کارگران ایران با قرارداد موقت مشغول به کار هستند و این یعنی امنیت شغلی و بهره‌مندی از معاشی پایدار برای آن‌ها چندان ممکن نیست.
از سوی دیگر، مشاهده می‌شود که میزان مشارکت زنان در بازار کار در ایران نسبت به استاندارهای جهانی کم‌‌تر است. در حاشیه بودن زنان در بازار کار باعث شده تا روحیه تشکل‌پذیری و مطالبه‌گری که در محیط کسب‌وکار وجود دارد، کم‌تر به درون خانواده‌ها راه پیدا کند و به همین دلیل، به یک فرهنگ و هنجاری عمومی و عرفی نیز تبدیل نشود.

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران ذیل عنوان «چکیده طرح آمارگیری نیروی کار ایران، پاییز ۱۳۹۹»، جمعیت زنان بالای ۱۵ سال در ایران کمی بیشتر از مردان بالای ۱۵ سال است. در بین بیش از ۳۱ میلیون مرد بالای ۱۵ سال در ایران، حدود ۲۱.۵ میلیون نفر در زمره جمعیت فعال به‌حساب می‌آیند، یعنی یا شاغل‌اند و یا به دنبال شغل می‌گردند. با این حساب، برای جمعیت مردان، «نرخ مشارکت اقتصادی» نزدیک به ۶۹ درصد است.

در میان زنان اما آمار به کلی متفاوت است. از بین بیش از ۳۱ میلیون زن بالای ۱۵ سال در ایران، تنها حدود ۴.۳ میلیون نفر شاغل و کارجو هستند و درواقع نرخ مشارکت اقتصادی برای زنان در ایران تنها ۱۴ درصد است. با این حساب، نرخ «مشارکت اقتصادی» برای کل جمعیت کشور ۴۱ درصد است. این در حالی است که بر پایه آمار بانک جهانی، «میانگین نرخ مشارکت اقتصادی» در جهان حدود ۶۰ درصد است. به بیان دیگر این شاخص در ایران ۱۹ واحد پایین‌تر از میانگین جهانی است و بررسی این آمار به تفکیک جنسیتی نشان می‌دهد، منفعل بودن زنان یکی از دلایل اصلی پایین بودن این آمار در ایران است.

📎 متن کامل این گزارش را در سایت بنیاد بخوانید.

🌱لطفا این پست را به اشتراک بگذارید.

#بنیاد_توسعه_کارآفرینی
#هم_زی
#روز_کارگر
#زنان

همراه جوامع محلی در توان‌افزایی اجتماعی اقتصادی در مسیر توسعه پایدار
▫️
🔸بنیاد توسعه کارآفرینی (هم‌زی) از کتابی در رابطه با نیروی داوطلب در سازمان‌های مردم‌نهاد رونمایی کرد:
عطش داوطلب در فعالیت مدنی ایران
‌
«با طلوع هر صبح داوطلبیم»؛ این یکی از شعار‌های بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان (هم‌زی) است، بنیادی که سال‌هاست در حوزه توان‌افزایی اقتصادی و اجتماعی زنان در جوامع محلی در حال فعالیت است. این بنیاد به‌تازگی کتابی تحت عنوان «جذب و نگهداشت سرمایه انسانی داوطلب در سازمان‌های مردم‌نهاد» منتشر کرده است و چند روز پیش نشستی با همین موضوع و به جهت رونمایی از این کتاب برگزار کرد، نشستی که بسیاری از مدیران سازمان‌های مردم‌نهاد و نیز نیرو‌های داوطلب در آن حضور داشتند.
‌
اگرچه فاصله بین تدوین و انتشار این کتاب یک بازه زمانی ده‌ساله است، اما ضرورت پرداختن به این موضوع نه‌تن‌ها کم‌رنگ نشده که با توجه به تحولات بسیاری که طی این یک دهه رخ داده است، توجه به آن بیش‌ازپیش لازم به نظر می‌رسد. در مقدمه این کتاب کار داوطلبانه را این‌گونه تعریف می‌کند: «هرنوع فعالیت آزادانه به نفع گروه و یا جامعه‌ای بدون انتظار و چشم‌داشت مادی و با هدف بهبود زندگی افراد جامعه.» این که چنین فعالیتی چقدر می‌تواند بر جامعه اثر بگذارد و خود داوطلب چطور از جامعه تأثیر می‌گیرد مسئله‌ای است که بسیار به آن پرداخته‌شده و بیش از این نیز بسیار جای پرداخت دارد، ولی هدف اصلی این کتاب، یکی از چالش‌های اصلی نهاد‌های مدنی به‌خصوص در ایران است؛ دغدغه جذب و نگهداشت نیرو‌های داوطلب.

این کتاب از دل پژوهشی با این دغدغه بیرون آمد که چطور می‌توان نیرو‌های داوطلب را در سازمان‌ها جذب کرد و چطور می‌توان آن‌ها را نگه داشت؟ پژوهشگران این کتاب به سراغ ۱۵ سازمان مردم‌نهاد، مدیران این سازمان‌ها و نیرو‌های داوطلب آن‌ها رفته است و طی بیش از ۸۰ مصاحبه عمیق، انتظار متقابل مدیران سازمان‌ها و داوطلبان از هم را احصا کرده و دلایل باقی ماندن داوطلبان در سازمان‌ها را مشخص کرده است.

📎 متن کامل این گزارش را در سایت بنیاد بخوانید.

🌱لطفا این پست را به اشتراک بگذارید.

#بنیاد_توسعه_کارآفرینی
#هم_زی

همراه جوامع محلی در توان‌افزایی اجتماعی اقتصادی در مسیر توسعه پایدار
. ☀️با برآمدن هر صبح داوطلب .
☀️با برآمدن هر صبح داوطلبیم☀️

سه‌شنبه غروب با ما باشید تا این پنل جذاب با فیروزه صابر موسس بنیاد توسعه کارآفرینی، دکتر فاطمه قاسم‌زاده از موسسین شبکه یاری کودکان کار و الهام شهسوار دانش‌آموخته انسان‌شناسی را زنده از دفتر بنیاد برایتان پخش کنیم. 

ساناز قربانی که در تدوین کتاب تازه منتشر شده بنیاد نقش داشته این پنل را مدیریت خواهد کرد.
.
طی سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۰ بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان یازده نشست تخصصی با کارآفرینان اجتماعی و مدیران سازمان های مردم نهاد برگزار کرد. این نشست‌ها بر فراز و نشیب‌های مدیریتی این سازمان‌ها تمرکز داشت و فرصتی برای شناخت چالش‌های این سازمان‌ها و بهره‌گیری از تجربیات فعالان سازمان‌های مردم‌نهاد را فراهم کرد. یکی از  مهمترین دغدغه‌های مدیریتی که شرکت کنندگان این نشست‌ها بر آن اشتراک نظر داشتند، موضوع سازمان‌دهی منابع انسانی و چالش‌ها و تعارض‌های آن بود. در این میان بخشی که به نظر می‌رسید بیش از هر چیز به دغدغه سازمان‌ها مبدل شده بود، مساله جذب و نگهداشت نیروهای داوطلب در سازمان‌ها بود. در پی نیازی که در نشست‌های یادشده مورد شناسایی قرار گرفت با هدف توسعه ظرفیت سرمایه انسانی سازمان‌های مردم نهاد، بنیاد توسعه کارافرینی زنان و جوان پژوهشی را طراحی و اجرا کرد. این پژوهش بر آن بود تا از طریق مطالعات موردی ضمن شناخت وضع موجود جذب و حضور و مدیریت نیروهای داوطلب در تعدادی از سازمان-های مردم نهاد، به راهکارهایی برای توسعه روابط انسانی این نهادها و استفاده موثر از سرمایه انسانی داوطلب دست یابد.

در مطالعه موردی با بنیانگذاران و یا مدیران ارشد و میانی سازمان‌ها و نیروهای داوطلب فعال و یا اسبق ۱۵ سازمان مردم نهاد  بیش از ۸۰ مصاحبه عمیق ترتیب داده شد و هم اکنون نتایج مصاحبه‌ها به کوشش بنیاد و توسط انتشارات روشنگران و مطالعات زنان به صورت کتاب منتشر شده است.

 محورهایی که یافته‌های پژوهش بر مبنای آن دسته بندی و تحلیل شده است به ترتیب ۱. تصویر جامعه هدف، ۲. سرمایه انسانی، ۳. مدل‌های تعامل و تصمیم‌گیری، و در نهایت ۴. چالش‌ها و راهکارهای داوطلبی درون سازمان‌هاست.

قیمت این کتاب ۵۰هزار تومان است و برای تهیه آنها می‌توانید به واتس‌اپ بنیاد به شماره زیر پیام دهید:

+98 937 772 4210
بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان
۱۳۸۴ تا کنون
×