طرح توسعه جامعه محلی
پایداری اجتماعی یکی از مهمترین ابعاد توسعه پایدار است که در کنار سایر ابعاد آن همچون پایداری زیست محیطی و اکولوژیکی میتواند توسعه همهجانبهای را منجر شود. پایداری اجتماعی رابطه بسیار نزدیکی با مساله مشارکتپذیری و عدالت اجتماعی دارد که در برنامههای توسعه، توسعه جماعتمحور نامیده میشود. در بنیاد توسعه کارآفرینی طرح توسعه جامعه به عنوان طرح اصلی سازمان و با تاکید بر توانافزایی اجتماعی-اقتصادی زنان محلی و بومی در استان سیستان بلوچستان انجام میشود.
در طرح توسعه جامعه محلی با نگاه به تواناییهای جامعه محلی و نگاه درونی به فرایند بهبود وضعیت محلی، از مشارکت خود مردم محلات برای حل معضلات محله بهره برده میشود و با راهکارهایی نظیر شکلگیری گروههای خودیار، ایجاد کسبوکارهای خرد جمعی، و در نهایت ایجاد سازمانهای مردمی محلی پیش میرود. بنیاد همچنین بعد از ایجاد نهاد محلی به نقش تسهیلگری خود در پایدارسازی و توسعه این نهادهای مستقل کمک میکند.
این طرح از سال ۱۳۹۰ توسط بنیاد با رویکرد توسعه جماعتمحور در مناطق حاشیهای استان سیستان و بلوچستان آغاز شده است. گامهای ابتدایی با تشکیل گروههای خودیار زنان و تشکیل صندوقهای پسانداز خرد برداشته میشود. سپس با اتکا به ظرفیتهای بومی از یک سو، و انگیزه و توانایی زنان محلی از سویی دیگر کسبوکار گروهی شکل میگیرد. آموزش مهارتهای اجتماعی و حرفهای به جامعه هدف به توسعه ظرفیت فردی و اجتماعی افراد انجامیده و در نهایت این افراد کیفیت زندگی خود و اجتماعشان را بهبود میبخشند. ایجاد نهادهای محلی با محوریت زنان بومی از اهداف اصلی طرح توسعه جامعه محلی است که خانه هدی زاهدان نمونه موفق آن است. این طرح از سال ۱۳۹۰ در محله شیرآباد شهر زاهدان، از ۱۳۹۶ در محله کمب چابهار، و از سال ۱۴۰۱ در شهرهای زابل، زهک و نیمروز بخش سیستان این استان در دست اجراست.
شرح پروژه
- توسعه مهارت، قابلیت و در نتیجه آن داراییهای جامعه محلی
- مشارکت جامعه محلی در توسعه منطقه
- افزایش توان مذاکره جامعه محلی در راستای توسعه جامعه محلی
- نفوذ و اثرگذاری جامعه محلی در برنامههای توسعهای
- افزایش سطح کیفی جامعه محلی
- نهادینهسازی مشارکت محلی در قالب سازمانهای غیردولتی محلی NGO&CBO
اهداف
رویکرد اصلی پروژه «ایجاد گروههای خودیار» که زیر چتر طرح توسعه جامعه محلی اجرا میشود، ایجاد تا توسعه کسبوکارهای جمعی زنان از راه ایجاد صندوقهای خرد محلی با درگیر کردن کلیه ذینفعان جامعه محلی است. اهداف این پروژه به شرح زیر است:
- شکلگیری کسبوکار کوچک و کمک به معیشت پایدار اعضا گروههای خودیار با تاکید بر مزیت بومی منطقه (سوزندوزی، سیاهدوزی، گردشگری و …)
- شکلگیری صندوقهای اعتبار خرد
- نهادینه شدن گروههای خودیار در قالب سازمان غیردولتی محلی
- توسعه بازار محلی و فرامحلی
- بیمه اجتماعی گروهها
بنیاد از تابستان ۱۴۰۱ با این پروژه وارد زابل شده است و توانسته با کمک و آموزش تسهیلگران بومی ۴ گروه خودیار با ۸۰ عضو زنان، ۴ صندوق پسانداز خرد برای هر گروه ایجاد کند.
بخشی از هزینه رفتوآمد نیروهای تسهیلگر، آموزش، و مشاوره بنیاد به سیستانوبلوچستان توسط موسسه خیریه سیمرغ به عنوان حامی و همکار پروژه تامین میشود.
حمایت موسسه «ابتکار و توسعه نوید» از ایجاد گروههای خودیار در استان سیستان و بلوچستان
به دنبال تجربه موفق بنیاد در شکلدهی و پایدارسازی گروههای خودیار زنان با رویکرد توسعه جامعه محلی و همچنین ایجاد نهاد خانه هدی بنیاد تصمیم گرفت گروههای جدیدی را در دیگر محلات و شهرهای استان سیستان و بلوچستان ایجاد کند. هدف از تشکیل گروههای خودیار زنان توانافزائی اقتصادی و اجتماعی اعضای آن با تاکید بر توسعه درونزا و مشارکت محلی است.
از آنجایی که بنیاد یک سازمان مردم نهاد است برای اجرایی شدن چنین پروژههایی نیازمند همراهی سایر نهادها است. در همین راستا موسسه ابتکار و توسعه نوید متعهد شده است به بنیاد در ایجاد ۳۰ گروه خودیار در استان سیستان و بلوچستان که منجر به ایجاد ۳ الی ۵ نهاد محلی میشود به مدت سه سال یاری رساند و از پروژه حمایت مالی به عمل آورد.
بنیاد نیز به پشتوانه این حمایت از سال ۱۴۰۲ پروژه ایجاد گروه خودیار را در محلات شیرآباد، همت آباد، دایی آباد، غریب آباد وشهرک گاوداران زاهدان و ۳ شهرستان زهک، زابل و نیمروز بخش سیستان آغاز کرده است.
برخی فعالیتهای این پروژه:
- شکلدهی به گروههای خودیار زنان
- ایجاد صندوق پسانداز خرد
- ارائه آموزشهای مالی همچون سواد مالی، پسانداز و صندوق
- ارائه آموزشهای اجتماعی همچون مهارتهای ارتباطی، تیم و گروه، تصمیمگیری مشارکتی و تابآوری و..
- ارائه آموزشهای کسب وکاری همچون قیمتگذاری و بازاریابی
- شبکه کردن گروههای ایجاد شده به منظور ایجاد نهاد
- ارائه آموزشهای فنی متناسب با کسب وکار انتخابی گروهها همچون سیاهدوزی، سوزندوزی، خامهدوزی و پارچهبافی
- دارایی سنجی و نیاز سنجی با کمک اعضای گروه
- اجرای فعالیتهای محله محور برای سایر اعضای محله
- طراحی محصولات جدید توسط طراح حرفهای
- ارائه مشاورههای کسبوکار جهت فروش و بازاریابی
- معرفی فرصتهای بازار به گروهها
- کمک به تدوین استراتژی فروش برای هر گروه
- و….
ایجاد گروههای خودیار
گزارش “نشست دست در دست سیستان”
چکیده ای از بحث خانم فهمیه بهرامی :
فقرا در زندگی خود با محرومیتهای زیادی دست و پنجه نرم میکنند، نداشتن شغل و درآمد کافی، محرومیت از امکانات رفاهی مثل خانه و خودروی مناسب، محرومیت از امکانات آموزشی و بهداشتی و… که همواره در مطالعات فقر از آنها یاد میشود از جمله آنهاست. اما یکی از محرومیتهایی که کمتر مورد توجه قرار گرفته، محرومیت از سرمایه اجتماعی است. فقرا به واسطه این محرومیت در واقع از زندگی اجتماعی طرد و یا در شدیدترین حالت خود، حذف میشوند. ارتباطاتشان با جامعه محدود میشود و از مشارکت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی محروم میگردند. طرد اجتماعی، به فقر دامن میزند، انزوا، تنهایی و ایزوله شدن در محیط های بسته خانوادگی و محلی و یا قطع پیوندهای خویشاوندی در اثر مهاجرت از جایی به جای دیگر، دشواریهای زندگی را بیشتر میکند. تجربههای جهانی نشان داده است، سیاستهای ادغام فقرا در جامعه، نه تنها در پیشگیری از بسیاری از آسیبهای اجتماعی مؤثر بوده، که راهکاری برای کاهش فقر نیز محسوب میشود.
چکیده ای از بحث آقای مصطفی نوذری
در یک دهه اخیر شکاف های اجتماعی متعدد در کشور ایران چنان عمیق تر شده که برخی از جامعه شناسان از دو جامعه ای شدن ایران سخن میگویند شکاف میان مرکز و حاشیه ، جامعه مدنی مذهبی و غیر مذهبی، ثرمند و فقیر و مانند آن.
نهاد مدرسه به عنوان اصلی ترین سنگر جامعه پذیری میتوانست با وفا کردن به پیمان آموزش عمومی قانون اساسی در تربیت نسلی از شهروندان پل ساز که برای ترمیم شکاف های موجود در جامعه احساس مسئولیت کند موثر باشد. اما سیاستهای خصوصی سازی آموزش در چهل سال اخیر به گونهای پیش رفته که اکنون مدارس غیر انتفاعی خود به عامل ایجاد شکاف اجتماعی و دامن زدن به زیست گل خانهای طبقات متمایز تبدیل شده اند.
در این بحث ضمن ارائه یک تجربه زیست از حضور هم زمان در حوزه آموزش مدارس غیر انتفاعی و فعالیت های توسعه محلی در سازمان های مرم نهاد از این مسئله پرسش شد که آیا با تفلیق این دو حوزه دور از هم و باز کردن پای فعالیت اجتماعی به طرح درس های مدارس می توان در تربیت نسلی کوشید که برای پل سازی در میان دره های عمیق شکاف اجتماعی ایران به میزان بیشتری آماده باشند.
در پایان سخنرانی ها ساناز قربانی نیز به عنوان مدیر پروژه ایجاد گروه های خودیار در سیستان به شرح پروژه که با حمایت موسسه نوید در حال اجراست پرداخت. این طرح با هدف ایجاد ۳۰ گروه خودیار و ۳ الی ۵ نهاد در دو منطقه سیستان و زاهدان از سال ۱۴۰۲ در حال اجرا است.
وی اشاره کرد در این پروژه بنیاد با گروه خودیار آغاز میکند و با ایجاد نهاد از منطقه خارج میشود.
هم چنین در این نشست تسهیلگران و اعضای گروه خودیار به بیان تجربیات خود در پروژه پرداختند. چکیدهای از نظرات تسهیلگران و اعضای گروه خودیار در این نشست:
-در بخش سیستان پروژه های توسعه ای بسیاری انجام شده است اما الگوی بنیاد بسیار فکر شده و پایدار است.
-نکته بسیار مهم در پروژه بنیاد اهمیتی آموزش است هم برای تسهیلگران هم برای اعضای گروههای خودیار
-ما در روستا از کنار هم رد میشدیم و فقط در عروسی ها و عزاها کنار هم بودیم اما الان با هدف کنار هم جمع میشویم آموزش میبینیم حتی با هم اردو هم میرویم.
-در روستای ما همه زنان به صورت فردی سوزن دوزی میکردند اما درآمدی نداشتند و هم اکنون از این هنر خود درآمد دارند.
-در روستایی کار را با بنیاد شروع کردیم که هیچ مسئول دولتی به آن ورود پیدا نمیکرد اما هم اکنون مسئولین دولتی این روستاها را میشناسند و برای دادن امکانات به ما تسهیلگران زنگ میزنند.
-ما ۶ ماه است که در روستای خود در حال آموزش هستیم.
-با حضور در نمایشگاه متوجه شدیم چه محصولاتی فروش بیشتری دارد مثلا اکثرا مشتریان کار با جنس الیاف طبیعی را دوست دارند و با توجه به عدم دسترسی ما به پارچه خوب در زابل باید فکری برای تهیه پارچه بکنیم.
-برای آمدن به تهران بسیار مشکل داشتم خانواده به خصوص پدر و بردار کوچکترم اجازه نمیدانند اما با صحبتهای تسهیلگر راضی شدند این رویداد باعث شد کمی از خجالتی بودن در بیایم و این مهمترین دستاورد برای من است.
-قبل از نمایشگاه خیلی استرس داشتم ولی در حین نمایشگاه به ما خیلی خوش گذشت به خصوص اینکه من یاد گرفتم داستان پشت محصولات را تعریف کنم.
نشست " دست در دست سیستان "
خانههای هدی (زیر نظر انجمن امید زنان حاشیهنشین) فضاهایی امن و مولد برای توانافزایی اقتصادیاجتماعی زنان، کودکان و نوجوانان حاشیهنشین سیستان و بلوچستان هستند. این خانهها به عنوان نهادهای اجتماعمحور محلی فعالیت میکنند و توسط زنان محلی و برای جامعه محلی، اداره میشوند.
اعضای خانه هدی زنانی هستند که از راه توسعه خلاقانه هنر و محصولات سوزندوزی به عنوان یک کسبوکار جمعی و محلی به استقلال خود و خانواده کمک میکنند. خانههای هدی همچنین پایگاههای آموزش، بهداشت، خدمترسانی اجتماعی و توسعه فردی-اجتماعی کودکان و نوجوانان محلات حاشیهنشین در سیستان و بلوچستان هستند. تمامی خانههای هدی در ارتباط با یکدیگر بوده و انجمن امید زنان حاشیهنشین (خانه هدی سابق) در مدیریت و توسعه آنها نقش ایفا میکند.
در خانههای هدی امید خلق میشود و معیشت پایدار شکل میگیرد.
شکلگیری
اولین خانه هدی در سال ۱۳۹۰ و با مشارکت ۶۰ زن سوزندوز محلی تشکیل شد. بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان که یک سازمان غیرانتفاعی فعال در سطح ملی است در ایجاد خانه هدی نقش تسهیلگری داشتهاست.
در سال ۱۳۹۳ با حمایت معتمدین محلی، زنان محلی توانستند مکانی را در شیرآباد، بزرگترین محله حاشیهنشین زاهدان، برای توسعه کسبوکار گروهیشان اجاره کنند. با گسترش خدمات آموزشی، مهارتی و فنی و حرفهای بالاخره در سال ۱۳۹۵ خانه هدی به عنوان یک سازمان مردمنهاد در استانداری سیستان و بلوچستان به ثبت رسید. امروز خانه هدی با نام رسمی انجمن امید زنان حاشیهنشین فعالیت میکند.
توسعه نهادهای محلی و کسبوکارهای محلی
خانههای هدی در زاهدان به محلات شیرآباد، همتآباد، داییآباد، پشت گاراژها و محله کمب چابهار و شهر نگور در دشتیاری توسعه یافتهاند. هیات مدیره و تمامی اعضای خانه هدی زنان محلی هستند. هر خانه هدی، نهادی مستقل است که از شکلگیری گروههای خودیار زنان توسط تسهیلگران و سپس ایجاد صندوقهای پسانداز خرد محلی آغاز میشوند. با پایدار شدن فعالیت اقتصادی (سوزندهی، حصیربافی، و …) و پایداری گروهها، کمکم نهاد مستقل شکل گرفته و در ارتباط با دیگر خانههای هدی به توانمندی و توسعه دست پیدا میکند.
بیش از ۵۰۰ زن، و ۲۰۵ کودک و نوجوانان از خدمات مختلف خانه هدی بهره میبرند.
یادگیری و تقویت مهارتهای اجتماعی و ارتباطی
برگزاری دورههای یادگیری فنی و حرفهای
تولید دستسازها و محصولات سوزندوزی
توسعه بازار و کسبوکار محصولات صنایع دستی
حمایتهای اجتماعی، بهداشتی و معیشتی با رویکرد محلهمحور
فعالیت در بحرانهای طبیعی و غیرطبیعی
فعالیت در حوزه کودکان و نوجوانان
نهادسازی میان کودکان و نوجوانان خانههای هدی (با نام گروه نگین)
کمک به توسعه مهارتهای فردی و اجتماعی
برگزاری دورههای آموزشی و ترویجی با رویکرد تفکر خلاقانه
برگزاری برنامههای تابستانی و اوقات فراغت
کمک به گذراندن دورههای استاد-شاگردی با هدف کسب حرفه
شناسایی استعدادها و حمایت از آنها
خانه هدی کجاست؟
یکی از مسائل اصلی مورد توجه بنیاد این بوده است که مسیر اقدامات توسعه جامعه محلی در روند بلندمدت و در قالب طرح توسعه خانه هدی دیده شود تا ضمن بهبود مستمر فرایندها، بتوان به توسعه و تکثیر این الگو پرداخت.
اقدامات مشترک میان بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان و اعضای جامعه محلی در بیش از یک دهه فعالیت در زمینه توسعه جامعه محلی منتج به دستاوردهای قابل ملاحظهای شدهاست. مجموع شواهد، حاکی از موفقیت چشمگیر این اقدامات تاکنون بودهاست. ذینفعان کلیدی بر رشد قابل ملاحظه اعضای خانه هدی در فرآیندهای توانافزایی اذعان دارند؛ ابراز و احساس رضایتمندی خود اعضا و حتی فرزندان و دیگر بستگان این افراد نیز موید دیگری برای این موفقیت از ابتدا تاکنون است. اما یکی از مسائل اصلی مدنظر اعضای بنیاد، این بوده که بتوان مسیر اقدامات را در روند بلندمدت و در قالب طرح توسعه خانه هدی در آینده نیز پیش برد تا ضمن بهبود مستمر فرایندها و توسعه خانههای هدی موجود، امکان تکثیر این الگو در سایر شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان و همچنین سایر استانها فراهم شود. به همین منظور پروژهای تحت عنوان پروژه توسعه خانههای هدی موجود تهیه و تنظیم و در حال حاضر در حال اجرا است.