skip to Main Content
  حمایت

طرح توان‌افزایی جوانان

طرح توان‌افزایی جوانان

یکی از مهم­ترین معضلات جامعه کنونی ایران وجود بیکاری گسترده در میان جوانان است معضلی که زمینه ساز ایجاد آسیب­‌های اجتماعی و گسترش حس ناامیدی و بی اعتمادی این قشر می­‌شود.

از سوی دیگر جوانان مستعد و علاقمند بسیاری در کشور به خصوص مناطق کمتر توسعه یافته هستند که دارای ایده­‌هایی جهت راه اندازی کسب و کار هستند اما به دلایلی همچون عدم دسترسی به منابع آموزشی، اطلاعات ، مشاوره‌­های تخصصی و کمبود تسهیلات از پروراندن ایده خود و ایجاد کسب و کار باز می­‌مانند یا در صورت ایجاد کار با مشکلات فراوان و بعضا شکست و سرخوردگی مواجه می­‌شوند. بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان به عنوان یک سازمان مردم نهاد تخصصی در این حوزه، برآن شد برای حل چنین معضلاتی در جامعه جوانان، طرح­ توان افزائی جوانان با رویکرد کسب وکار و کارآفرینی را طراحی و اجرا کند.

این طرح رویکردی عملی برای ترویج کسب و کار و کارآفرینی در میان دانشجویان، فارغ التحصیلان دانشگاهی بومی و نیز مهارت آموزان فنی و حرفه­ای دارد و  با ‌فرض ضرورت کسب مهارت‌های لازم توسط این افراد برای ورود به بازار کسب و کار و نیز با اتکا به تجارب چندساله بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان در شهرهای مختلف طراحی و اجرا شده است. طرح  توان‌­افزائی جوانان متقاضیان را ترغیب می‌کند تا با استفاده از مهارت‌های لازم ایده‌­های خود را در عمل تحقق بخشند و راهکار‌های مناسب تبدیل آن­ها را به محصولاتی جهت عرضه به بازار بیابند.

بنیاد به عنوان یک سازمان مردم نهاد سعی می‌­کند علاوه بر ارائه آموزش­ها و مشاوره‌های تخصصی کسب وکار شبکه‌ای را برای کمک به ایجاد کسب و کار های جوانان ایجاد کند شبکه‌­ای که متشکل از دولت، بخش­‌های خصوصی دغدغه مند و سازمان‌های مردم‌نهاد است.

شرح پروژه

  • ترغیب جوانان برای ارائه ایده‌­های نو در مسیر کسب و کار و کارآفرینی
  • کشف استعداد و پرورش ایده­‌های نو و کارآفرینانه جوانان
  • کمک به ایجاد کسب‌وکارهای جدید توسط جوانان مستعد خویش فرمایی
  • کمک به توسعه کسب و کارهای نوپای جوانان
  • کمک به نهادینه‌سازی ترویج و توسعه کسب‌وکار و کارآفرینی از طریق توانمندسازی نهادهای مدنی و بومی مرتبط

اهداف پروژه

  • جوانان علاقمند به خویش‌فرمائی
  • جوانان دارای ایده‌های کسب و کار
  • جوانان صاحبان کسب‌وکارهای نو پا

جامعه هدف

۱-شناسایی اجمالی محیط اقتصادی و اجتماعی جامعه هدف

۲-شناسایی نهادهای بومی فعال در جامعه هدف

۳-فراخوان و ثبت نام شرکت کنندگان

۴-تعیین معیارهای انتخاب شرکت‌کنندگان نهایی

۵-مصاحبه با ثبت نام شدگان و انتخاب نهایی شرکت‌کنندگان

۶-آموزش مفاهیم اولیه کسب‌وکار و طرح کسب وکار

۷-فاز اول مشاوره برای دقیق تر شدن مسیر شرکت‌کنندگان

۸-ارائه آموزش‌­های تکمیلی کسب وکار

۹-مشاوره مرحله شکل گیری کسب‌وکار برای صاحبان ایده و مشاوره توسعه و بهبود کسب‌وکار برای صاحبان کسب‌وکار

۱۰-ایجاد شبکه جهت استمرار پروسه توان افزائی

مراحل انجام طرح

لازم به ذکر است طرح توان افزائی جوانان با رویکرد کسب‌وکار و کارآفرینی از سال ۱۳۹۰ در استان‌های کرمان، خوزستان، سیستان و بلوچستان، لرستان و تهران اجرا شده است. و طی این سال­ها بنیاد سعی نموده است با توجه به تجربیات به دست آمده و دانش روز طرح را به روز رسانی و کارآمد نماید.

یکی از شاخص‌ترین طرح های بنیاد در این زمینه طرح صد ایده برتر یا توان افزائی جوانان آبادان و خرمشهر بوده است که در سال ۱۳۹۳ اجرائی شد و دستاورد آن ایجاد ۲۰ کسب وکار و اشتغال زائی برای بیش از ۵۰ نفر در خرمشهر و آبادان بود.هم اکنون برخی از جوانان این پروژه بنا بر مسئولیت اجتماعی خود به توسعه جامعه محلی و کسب‌وکار گروهی زنان در یک روستا در خرمشهر یاری می‌­رسانند.

 

در ضمن بر اساس تجربیات این سال ها، بنیاد از از سال ۱۳۹۶ طرح ملی مسیر کسب و کار من را برای کمک به توسعه فرهنگ خوداشتغالی و خویش­فرمایی در جامعه جوانان آغاز نموده است که فاز اول آن با شناسایی ۳۷۸ جوان مستعد و علاقمند به ایجاد کسب و کار از بین ۲۵۰۰ شرکت کننده  شهریورسال ۱۳۹۷به پایان رسید و از اسفند ماه همان سال ۱۳۹۷ اجرای فاز تکمیلی آن آغاز شد.

فاز تکمیلی طرح برای منتخبین فاز اول برنامه­ریزی و اجرا شد. هدف از این فاز آموزش و مشاوره جوانان منتخب فاز اول طرح ملی مسیر کسب وکار من، کمک به ایجاد کسب و کارهای جدید توسط جوانان مستعد خویش­فرمایی و کمک به پایداری و توسعه کسب و کارهای جوانان دارای کسب وکار بود.

سابقه طرح

  • آشنایی بیش از ۲ هزار جوان مستعد از سراسر کشور با موضوع کسب‌وکار و کارآفرینی از سال ۱۳۹۰ تا کنون
  • کمک به ایجاد و توسعه کسب و کار ۲۰ جوان مستعد و علاقمند
  • کمک به ایجاد اشتغال حداقل ۵۰ نفر در شهرهای آبادان و خرمشهر

جامعه پر نیاز کنونی ایران و شرایط خاص و حساس قشر جوان به خصوص در حوزه کار و اشتغال، دولت، بخش خصوصی،کارآفرینان و سازمان‌های مردم نهاد را بر آن می­‌دارد تا با اجرای برنامه­‌هایی زمینه را برای فعالیت مولد و ایجاد حس امید و بالندگی در قشر جوانان طراحی و اجرا کنند در این مسیر هر یک از این حوزه‌­ها نقش و وظایفی را بر عهده دارند، بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان به عنوان یک سازمان مردم نهاد وظیفه و مسئولیت اجتماعی خود را ترویج موضوع کسب و کار و کارآفرینی و فعالیت مولد و ارائه آموزش و مشاوره و کمک به جوانان مستعد برای ایجاد کسب و کار می­‌داند اما وجود مسائل پیچیده در حوزه اشتغال ایجاب می­کند دولت و بخش خصوصی نیز وارد میدان شوند و ضلع­های دیگر حل مساله را تشکیل دهند.

تجربه چندین ساله بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان نشان داده است که تمام بخش­‌های جامعه به خصوص بخش خصوصی و کارآفرینان می­توانند نقش بسیار مهمی را در حمایت و توسعه کسب و کارهای جوانان ایفا نمایند.

نتایج طرح

همکاران پروژه